Nieuws

Vrijwilliger Lei Peeters

Vrijwilliger Lei Peeters

Lei is vrijwilliger bij Kruisen en Kapellen Maasgouw.  In 1999  ging hij werken bij de gemeente Thorn (openbare werken en milieu).
In die functie vielen ook de kruisen en kapellen onder zijn toezicht;
In Thorn werden toen door vrijwilligers kruisen, kapellen en wegkruisen onderhouden met medewerking en steun van de gemeente.
Zo groeide bij Lei de interesse voor de instandhouding van dit religieus cultureel erfgoed; na de herindeling van 2007 kwamen daar meer dorpskernen bij.
Lei zag de aftakeling van veel kruisen en beelden door diefstal van het brons en vernieling van de kruisen.
“Wat ooit is neergezet om een bepaalde reden behoor je te respecteren en daarom heb ik me dat aangetrokken.
Het kruis bij de “Hompesche Molen” in Stevensweert bv, het geboortehuis van Pater Sangers, daarvan werd ook het corpus gestolen en het hout was aan het vergaan.
Na een oproep in een tijdschrift bood een inwoner van Herten spontaan een nieuw corpus aan, terwijl een timmerman uit Maasbracht een nieuw kruis vervaardigde. Vrijwilligers uit Stevensweert plaatsten het kruis en verzorgden de bestrating. Nu staat het kruis als een baken in het landschap te pronken.
Preventief worden corpussen van enige waarde nu vervangen door exemplaren van kunsthars, gemaakt door stichting kruisen en kapellen uit Venray, die niet te onderscheiden zijn van brons.

 


In 2009 is ,met hulp van de gemeente Maasgouw de “Stichting Kruisen en Kapellen Maasgouw” opgericht waar Lei voorzitter van is en waarin uit iedere kern 1 vrijwilliger zitting  heeft.
Voor Ieder kruis, kapel, en beeld is een vrijwilliger aangewezen die belast is met het dagelijks onderhoud, indien nodig.
Wij krijgen subsidie van de gemeente voor onderhoud en de vrijwilligers repareren en onderhouden de kruisen en kapellen.
Daarnaast leveren steenfabriek Wessem BV en bouwsteen Stassen BV uit Beegden ook een bijdrage door stenen te schenken om een kapel te bouwen of repareren.
Van het Oranjefonds krijgen wij soms subsidie, waar we dan verf van kunnen kopen voor onderhoud.
We zijn met 110 vrijwilligers; ieder heeft zo zijn eigen taak, de een doet iedere dag de kapel open en dicht en zorgt voor de kaarsjes, de ander helpt met poetsen en onderhoud, zo hebben we allemaal een taak.
De gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers is aan het oplopen dus we zijn op zoek naar een jongere generatie. Echter, ook gepensioneerden die nog niet achter de geraniums willen zitten kunnen bij onze stichting terecht.
Ieder jaar op vrijwilligersdag wordt er een uitstapje georganiseerd, een reisje langs kapellen en kruisen waar je nooit kunt komen, bv. bij de zusters van Bethanië in Thorn bezochten we de kapel in het klooster. Daarna sluiten we de dag af met koffie en een broodje.”
 


In Maasgouw staan kapellen, wegkruisen, buitenbeelden, nis kapelletjes, hagelkruisen(door boeren ter bescherming van de oogst), en bermkruisen.
Ieder opgericht door mensen met een bepaalde bedoeling, vaak als dank.
In de maand mei (Mariamaand) worden alle kruisen versierd en voorzien van een mooie bloemenkrans.Ook Lei zelf heeft een kruis geplaatst aan de Sint Annadijk in de nabijheid van zijn huis, uit dankbaarheid voor zijn gezin en het feit dat zijn moeder na een verblijf in verzorgingstehuis Camilles terug kon keren naar haar aangepaste woning.