Nieuws

Vrijwilligers Reddingsbrigade Maasplassen

Wim Wauben en Theo Vergoossen zijn vrijwilligers bij de reddingsbrigade Maasplassen.
De reddingsbrigade is een zelfstandige vereniging, waarbij alle leden vrijwilligers zijn.

  Wim Wauben                          Theo Vergoossen 
                                

Wim is 53  jaar en werkt op een accountantskantoor in Weert.
Sinds zijn jeugd is hij al een fervent zwemmer en naarmate hij ouder werd wilde hij toch meer dan alleen baantjes trekken en wedstrijden zwemmen.
Toen er via reclame vrijwilligers gezocht werden voor de reddingsbrigade in Roermond en Maasgouw, heeft hij een dagje meegelopen en gekozen voor Maasgouw.
Sinds 2011 is hij vrijwilliger bij de Maasplassen. Voorheen heeft hij op Texel aan de strandbewaking en in Echt als vrijwilliger bij wedstrijden gewerkt.
Zelf heeft hij ook een boot en is dan, buiten het weekend uiteraard, ook te vinden op het water.
Eerder was hij tijdwaarnemer als er wedstrijden gehouden werden.
“Nu worden wij, buiten onze normale diensten, ingezet bij evenementen, zoals zeilwedstrijden en races.”

 

Theo is 61 jaar en werkt al 35 jaar voor consortium Grensmaas die zich bezighouden met onderhoud aan baggermolens; hier is hij leidinggevende.
Bij de reddingsbrigade is hij penningmeester en zorgt deels voor het onderhoud en eventuele reparatie aan de boten. Verder heeft hij als de post niet bemand is telefoondienst, zodat ze toch 7 dagen, 24 uur bereikbaar zijn. Er is een inzet-app voor eventuele calamiteiten, dan wordt gevraagd wie er op dat moment beschikbaar is.
Theo vertelt: “Mijn interesse voor de reddingsbrigade werd gewekt toen ze me vroegen om bij een oefening op het water in mijn buurt als figurant op te treden.
Ik heb het duikdiploma gehaald, een EHBO- cursus gevolgd, het vaarbewijs gehaald en later reddend zwemmen.
Het vaarbewijs is nog altijd een theoretisch examen; dus iedereen van 18 jaar en ouder met een boot tot 19 meter, die niet harder dan 10 km per uur vaart, mag een boot besturen, zonder vaarbewijs. Je ziet het ook, ze varen niet rechts, kennen de borden niet die langs het water staan en doen maar wat en dat leidt soms tot gevaarlijke situaties.
Sinds dit jaar valt onze vereniging onder de Gemeente gezien “Reddingsbrigade Nederland” besloot dat wij onder de brandweer zouden moeten vallen. Limburg Zuid, Noord en ook Maasgouw (en ook meerdere Gemeenten in Nederland) waren het daar niet mee eens. De Gemeente heeft toen besloten om ons meer subsidie toe te kennen voor de duur van enige jaren zodat wij in staat zijn de reddingsboot  van reddingsbrigade Nederland  over te nemen. Onze vereniging had zelf al een boot in eigendom en eigenlijk was die aan vervanging toe. Dit moet nu nog een paar jaar wachten. Om geld te verwerven, verkopen wij nu via de jachthavens stickers aan booteigenaren. Hiermee kunnen ze dan gratis onze hulp inroepen als bv. de boot opgesleept moet worden.

Tijdens de weekenden in het watersportseizoen zijn de vrijwilligers te vinden op de Limburgse Maasplassen, waar de taken bestaan uit het houden van toezicht en zo nodig hulp bieden aan waterrecreanten in het gebied tussen de sluizen van Heel tot aan het punt waar de Maas niet meer bevaarbaar is, ter hoogte van haven “De Maasterp” in Ohé en Laak.
Waar nodig kunnen ze zelf eerste hulp verlenen, en verder wordt contact gelegd met 112-alarmcentrale.
Als een boot motorpech krijgt, is dat wel een dingetje, de boot wordt dan nl. door de stroming meegevoerd en is stuurloos. Dan is het zaak om hem op sleep te nemen naar een veilige ligplaats.

Interview door Martha Turlings
Vrijwilliger Steunpunt Vrijwilligers Maasgouw