Nieuws

Vrijwilligster Gera van de Rijk

Vrijwilligster Gera van de Rijk

Gera werkt al 20 jaar bij ’t Waekblaad in Echt. Zij is gespecialiseerd in het opmaken en verbeteren van de redactie vóór deze worden gepubliceerd en doet daarbij advertenties en de krant opmaken.
 
Sinds 1 ½ jaar werkt ze als vrijwilligster bij Breerdeerkes, waar ze iedere 14 dagen op woensdag- en vrijdagmorgen de dieren verzorgt en wat huishoudelijke karweitjes doet. Dit doet ze samen met alle vrijwilligers, want er moet natuurlijk ieder dag iemand aanwezig zijn om de dieren eten te geven.
De dieren verzorgen bestaat uit eten geven, de hokken schoonmaken, zorgen voor schoon water en Gera doet daarna nog een rondje met eten om de dieren te lokken en te knuffelen.
Één geit die er rond loopt is in huis grootgebracht en is dus erg gehecht aan mensen, ze is ook de brutaalste en je kan maar beter de emmer met voer hoog houden want ze zit als eerste met haar kop erin. Haar gedrag heeft ze overgegeven aan haar jong en de daarop volgende generatie, deze geiten zijn het minste schuw en worden erg graag geknuffeld.

Gera zegt: “Het kan wel eens een verrassing zijn wat je ‘s morgens aantreft, want er worden wel eens dieren over het hek gezet, zoals konijnen, cavia’s, etc. Konijnen is echt een probleem, die kunnen we niet houden omdat ze graven en ook onder het hek door graven. Verder is onze opvang beperkt, dus het zou fijn zijn als mensen met ons zouden overleggen, zodat we ze raad kunnen geven wat te doen met de dieren die ze niet meer willen hebben.”

Wat er zoal rondloopt?

Twee nandoe’s, herten, geiten, schapen, kalkoenen, pauwen,, cavia’s en dan is er nog de volière met parkieten, kwartels, mozambiquesijsjes en andere soorten. Er is een vijver met verschillende soorten watervogels. Verder zijn er verschillende soorten duiven. Dus genoeg om voor te zorgen. Een grote wens van het parkje is om alpaca’s aan te schaffen; maar daar is natuurlijk geld voor nodig.
Al die dieren moeten ook gevoerd worden: van de bakker krijgen ze iedere dag het brood dat overblijft en van een restaurant alle groenafval. Ook zijn er particulieren die groenafval brengen of voer. Dat scheelt een stuk.

Twee keer per jaar kan het publiek binnen de omheining komen om rond te lopen en met de dieren te knuffelen; op de vaste open dag en werelddierendag. Tevens melden zich wel eens scholen aan of het kindervakantiewerk om een paar uur te mogen kijken en aaien. De kinderen genieten hier enorm van, zo leuk om te zien.

Verder biedt Breerdeerkes iedere woensdagmorgen (buiten de schoolvakanties) een maatschappelijke stageplek aan voor de bewoners van de “Maaskei”, een onderdeel van “St. Anna” in Heel.

Door het vele werk zijn meer vrijwilligers van harte welkom. Iedereen die een hart voor dieren heeft en nog een paar uur per week vrij heeft in de morgen kunnen zich aan melden. Voor meer informatie: www.breerdeerkes.com