Nieuws

Vrijwilligers Brandweer Wessem

In gesprek met met Ton Roumen (42 jaar) en Jos Winkelmolen (51 jaar). Ze zijn beiden vrijwilligers bij brandweer Wessem. Ton werkt beroepsmatig bij een gemeente als vakspecialist groen en Jos bij de brandweer als bevelvoerder.

     

Bijna 80 procent van de brandweermensen in Nederland is vrijwilliger en doet het brandweerwerk naast hun gewone baan. Zij mogen van hun werkgever het werk verlaten (uiteraard na goede afspraken) wanneer ze worden opgeroepen. Van een vrijwilliger wordt verwacht dat hij of zij binnen een paar minuten na alarmering in de kazerne is waarna ze vertrekken naar een brand, technische hulpverlening, reanimatie of ongeval met gevaarlijke stoffen.

Bij een uitruk bestaat de bemanning uit 4 tot 6 personen. Een bevelvoerder, chauffeur, en manschappen maken deel uit van deze bemanning.

Jos is inmiddels al 25 jaar vrijwilliger bij de brandweer: ”binnen de familie waren verschillende mensen bij de brandweer en zo rol je er eigenlijk een beetje in. Je begint als vrijwilliger, maar als de pieper gaat, gaat deze vrijwilligheid niet meer op.

Er wordt van ons verwacht dat we binnen 4 minuten vanaf de brandweerkazerne naar een incident kunnen uitrukken.

Jos is ook beroepsmatig als bevelvoerder verbonden bij de brandweer, onderdeel van Veiligheidsregio Limburg Noord: “de drijfveer voor velen is toch wel om je maatschappelijk voor een ander in te zetten. En als kind ben je al overdonderd door die grote rode auto met zwaailampen”.  Daarbij heeft natuurlijk iedere vrijwilliger zijn eigen drijfveer om bij de brandweer te gaan, en dus heeft ieder ook een eigen taak die bij hem/haar past. Maar iedereen is wel een teamplayer, er bestaat een grote saamhorigheid binnen ons team.

  slachtofferhulp bij beknelling in auto. 

Ons korps bestaat uit 18 vrijwilligers.  Daarnaast bestaat ons korps nog uit een zevental buitenpostleden; dit zijn brandweerlieden die in of rondom Wessem werken maar lid zijn van een ander korps. Zij zorgen er mede voor dat onze brandweer ook overdag snel kan uitrukken en de paraatheid voor ca. 95% per jaar heeft verzekerd.

En dat is veel als je bedenkt dat de brandweer Wessem een groot gebied bestrijkt, dit is niet alleen Wessem, maar ook Panheel, Heel, een deel van Maasbracht, de kern van Grathem , de Napoleonsbaan en de A2 tot Echt. Brandweer Wessem heeft in dit gebied circa 120 uitrukken per jaar.

  

Iedere week komen de actieve leden bijeen in de kazerne en wordt er geoefend, onderhoud gedaan en waar nodig bijscholing verzorgd.

Een maal per jaar wordt er voor de actieve leden een uitje gepland, dit is uiteraard ook goed voor de teambuilding, we moeten het tenslotte met ons team doen.

Verder doen wij mee aan de  provinciale en landelijke brandweerwedstrijden.

Deze wedstrijden zijn schools qua opzet. Je gaat dan terug naar de basis waarbij dit een goede manier om bijvoorbeeld aspirant vrijwilligers kennis te laten maken met het brandweervak.

Het maatschappelijke aspect is daarnaast ook van groot belang, Zo geven wij sinds een aantal jaren “acte de présence” in uniform bij de dodenherdenking en geven we medewerking bij de Sint Maarten optochten in Wessem en Heel.

Ook voor kindervakantiewerk staan wij paraat om de kinderen lekker met het water bezig te laten zijn tijdens een van de activiteiten.

Als vrijwilliger of beroepsmatig betrokken zijn bij de brandweer geeft veel voldoening, mensen helpen is daarbij uiteraard onze grootste passie en drijfveer, je krijgt er zoveel waardering voor terug; als iemands huis in brand staat en wij kunnen dat huis grotendeels redden of bij een ongeluk komen en eerste hulp bieden, maar ook een kat uit de boom halen, daar krijg je veel dankbaarheid voor terug, dat is het mooie van bij de brandweer werken.

De brandweer / veiligheidsregio in algemene zin doet veel meer dan alleen branden blussen. Voorlichting en advies over brandveiligheid, rampenbestrijding, het redden van mensen en dieren, hulpverlening bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. Ook dat zijn taken van de brandweer.

Mocht je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd zijn geraakt in het brandweer vak als vrijwilliger, dan ben je bij post Wessem meer dan welkom. Dit geldt overigens ook voor andere posten in ons cluster.

Kijk op klikmaasgouw.nl  vacature nr. 438
Neem hiervoor dan gerust contact met ons op met Jos, 06-50745514
of Ton, 06-22941965 of via mail pcpostwessem@vrln.nl
kijk op de website onder  www.vrln.nl/werken-bij-de-vrln