Nieuws

Vrijwilligster Mieke Theunissen

Vrijwilligster Mieke Theunissen

Mieke is vrijwilligster bij de abdijkerk in Thorn. Een prachtige kerk, die oorspronkelijk gebouwd werd door Graaf Ansfried van Teisterbant met zijn vrouw Hilsondis; zij stichtten een klooster voor adellijke dames. In 1860 restaureert de Roermondse architect Pierre Cuypers de door de Fransen zwaar beschadigde abdijkerk.

Direct bij binnenkomst is er de entree en daar tref je de vrijwillig(st)ers, waaronder Mieke. Ze gaf als stadsgids al rondleidingen en werd door de parochie gevraagd om als vrijwilligster te komen werken.
Ze vertelt: Mijn schoonvader was hier in de jaren 70 suppoost, en toen liep ik al  met hem mee als hij hier was. Nu heet dat gastvrouw of gastheer. Toen ik mijn werk als gastvrouw hier begon was er alleen een balie met entree, we hadden wel folders maar verder was er weinig. Nu is er zoals je ziet een winkeltje waar religieuze geschenkjes gekocht kunnen worden, want je kon eerder niets als aandenken kopen, alleen een rozenkrans. Dus dit is een hele verbetering en ook leuker voor de vrijwillig(st)ers. Daar zijn we blij mee. Onze voornaamste taak is natuurlijk onze bezoekers te informeren.


We doen dit werk met ons 8-en en je hoeft niet persé katholiek of gelovig te zijn om hier te werken. Dat vragen mensen me wel eens: “moet ik dan ook naar de mis komen hier?”  Nee hoor, iedereen is welkom.
Ons werk bestaat verder uit het openen van de kerk met de grote kerksleutel en alles op orde maken voor de bezoekers.

Sinds kort hebben we een filmzaal waar de film “Thorn, stad van Hoog Adellijke Dames’ gedraaid wordt over het ontstaan van Thorn. Die is heel erg de moeite waard, kan ik iedereen aanraden.
Buitenlandse gasten worden ook niet vergeten, de folders zijn in veel verschillende talen, o.a. ook Chinees en Japans.

Verder heeft ze nog een verzoek, ze zijn nog op zoek naar vrijwilligers dus als het je wat lijkt ben je van harte welkom!
Voor meer informatie: www.abdijkerkthorn.nl.